Vochtwering

Optrekkend en doorslaand vocht

Optrekkend en doorslaand vocht is een veelvoorkomend probleem in Nederland, vooral bij wat oudere panden komt dit veel voor. Doordat we in Nederland een relatief vochtig klimaat hebben, blijven gemetselde muren en funderingen vaak langdurig vochtig. Dit kan leiden tot capillaire werking: vocht vanuit de bodem wordt dan via de steen omhoog wordt gezogen.

Doorslaand vocht is vaak het gevolg van verouderd voegwerk of poreus geworden gevelstenen, maar kan ook worden veroorzaakt door een klimop die zich in de gevel heeft geworteld.

Doordat de buitenschil is beschadigd kan het regenwater niet meer goed worden afgestoten door de gevel en kan dan naar binnen doorslaan.

Vochtwering Improve Betonreparatie 1
Vochtwering Improve Betonreparatie 2

Vochtplekken, schimmels en bladderende verf bij doorslaand vocht

Optrekkend en doorslaand vocht kan leiden tot vochtige plekken, zout uitbloei, schimmels (zwarte uitslag), houtrot, zwam, verzeept pleisterwerk en afbladderen van verflagen.

Om het probleem van optrekkend vocht te verhelpen injecteert Improve Betonreparatie de aangetaste wanden in een horizontale lijn met een kiesol crème. Hierdoor creëren we een horizontale barrière waardoor de capillaire werking van de steen wordt gestopt. Daarnaast saneren we de aangetaste wanden om actief geworden zouten te neutraliseren en hygroscopische werking van de wanden te voorkomen.

Doorslaand vocht kunnen wij tegengaan door de gevels te impregneren, voegwerk te herstellen of te voorzien van een waterafstotende pleisterlaag. Daarnaast dient hier ook weer gekeken te worden of de wanden aan de binnenzijde moeten worden gesaneerd om hygroscopische werking te voorkomen.

Hygroscopische werking kan ontstaan bij wanden die langdurig vochtig zijn geweest. De zouten in de wand zijn hierdoor actief geworden en zuigen als het ware het vocht vanuit de lucht op met als gevolg dat er natte plekken in de wanden ontstaan.

Ventilatie en bodemafsluiting

Verder is het ook erg belangrijk dat de ventilatie in de woning en vooral in de kruipruimten goed functioneert. Vocht kan zich vanuit de bodem in de kruipruimte verzamelen en vervolgens op de wanden en onderzijde van de vloer condenseren, wat kan leiden tot schimmels, zwam, houtrot en optrekkend vocht.

Indien de vochthuishouding in de kruipruimte niet goed functioneert, plaatsen wij extra ventilatiedoorvoeren om zo de natuurlijke ventilatie te verbeteren en brengen wij een bodemafsluiter aan om de aanvoer van vocht vanuit de bodem te minimaliseren.

Doorslaand vocht kent twee hoofdoorzaken:

  • De buitengevel is beschadigd: metselwerk of voegwerk verkeert in slechte staat. In sommige gevallen zijn er scheuren zichtbaar in het metselwerk. Via deze beschadigingen of scheuren kan water eenvoudig het buitenspouwblad in druppelen.
  • De metselstenen en het voegwerk zijn verzadigd. Met name wanneer de gevel is gestraald, is hier sprake van. Stralen verwijdert namelijk de waterdichte laag van de bouwsteen. Ook vorstschade kan een reden zijn dat metselwerk aan waterdichte eigenschappen verliest.
Vochtwering Improve Betonreparatie 3

Zwarte aanslag of schimmelplekken bij optrekkend vocht

Optrekkend vocht is de benaming voor een capillaire werking (het omhoog stuwen van water) van poreuze materialen. Grondwater komt via bouwmuren naar boven. De capillaire vochtstroom vindt zijn oorsprong in een verouderde fundering en wordt zichtbaar op de bouwmuren binnen de woning.

Hoe herkent u optrekkend vocht?
Als u bladderende coating en los gedrukt stucwerk in uw huis constateert, dan heeft u last van optrekkend vocht. Wanneer u dit niet tijdig laat behandelen kunnen ook plinten worden los geduwd. Uiteindelijk zullen er schimmels rond de vochtplekken op de muur zichtbaar worden in de vorm van zwarte aanslag. De schimmels ruiken muf en zijn schadelijk voor uw gezondheid.

Behandelde kelder voor en na

VoorNa

Verbeterde vochtwering met Improve Betonreparatie

Bekijk hiernaast wat het verschil is nadat de kelder door Improve Betonreparatie is behandeld.

Zijn er bij u thuis vochtplekken, schimmels of zwarte aanslag zichtbaar, of begint de coating te bladderen?
Neem gerust contact met ons op via het contactformulier of vraag direct een offerte aan.

Offerte Aanvragen

Teruggebeld worden?

Vrijblijvend vloeradvies van Improve Betonreparatie aanvragen

Direct contact opnemen